Bij Blix Automotive voorzien we bedrijfswagens van een dubbele cabine. Op die tweede zitrij wil je natuurlijk ook graag veilig mensen vervoeren. Met een seat belt reminder (SBR) krijg je een audiovisueel signaal wanneer de gordel niet is bevestigd op een plek waar iemand zit. Maar wanneer is een SBR-systeem nodig en wanneer niet? Wij leggen het je allemaal uit in dit blog.
Voordat we meer uitleggen over het seat-belt-reminder-systeem (SBR) is het misschien handig om eerst wat te vertellen over de autogordel in het algemeen.
Autogordel is verplicht sinds 1975
Sinds 1975 is het dragen van een autogordel wettelijk verplicht in ons land, terwijl dit sinds 1992 ook voor de achterbank geldt. In de jaren tachtig waren in het begin veel mensen tegen deze maatregel – men reed daarvoor decennialang zónder gordel – maar cijfers hebben gelukkig kunnen aantonen hoe fijn het kan zijn om vastgesnoerd te zitten in de auto!
Want wanneer je een autogordel draagt heb je bij een botsing maar liefst 40 procent kans om er zónder letsel vanaf te komen. Daarnaast heeft een berekening van Veilig Verkeer Nederland aangetoond dat er elk jaar 100 doden en 10.000 gewonden minder zijn doordat de meeste automobilisten een autogordel gebruiken tijdens het rijden.
Dit doet de seat belt reminder
Een autogordel omdoen wordt wel eens vergeten. Gelukkig is er dan het seat-belt-reminder-systeem. Door middel van een audiosignaal en het branden van een lampje wordt de bestuurder erop gewezen dat er geen gordel is vastgeklikt op de plek waar iemand zit. En dit heeft effect! Het blijkt dat audiovisuele gordelalarmen het aantal ongesnoerde automobilisten met 80 procent verkleint.
Wetgeving rondom het gordelalarm
In 2009 werd binnen de Europese Unie de seat belt reminder voor de bestuurdersstoel verplicht in nieuwe passagiersauto’s. En op 1 september 2019 ging er een nieuwe regel in, die het gordelalarm verplicht stelde voor élke stoel in nieuwe auto’s. Er moet een geavanceerd SBR-systeem actief zijn op de voorstoelen van nieuw geïntroduceerde voertuigmodellen van élke voertuigcategorie en op de achterbank van personenauto’s volstaat een eenvoudiger SBR-systeem.
De wetgeving blijft veranderen, want sinds 1 september 2021 gelden de hierboven genoemde eisen voor alle nieuw geproduceerde voertuigen op de Europese markt, dus niet alleen voor personenauto’s. Dat betekent dus óók dat bestelwagens een seat-belt-reminder-systeem moeten hebben op de voorste en tweede zitrij.
Blix Automotive volgt de meest actuele wetgeving
Echter, zoals wel vaker het geval is, loopt de Europese wetgeving voor op die van de nationale wetgeving. Op Europees niveau zijn de eisen voor homologatie up-to-date, maar in Nederland is het nu zo dat voertuigen die al zijn geregistreerd nog zonder SBR-systeem goedgekeurd mogen worden. Dit gaat echter over zo’n acht maanden veranderen.
Bij Blix Automotive willen we dit nu al standaardiseren bij bedrijfswagens die wij voorzien van een dubbele cabine. Het is wellicht momenteel ‘overkill’, maar extra veiligheid is nooit verkeerd en uiteindelijk moet het toch. We zijn hierin geen pioniers, maar als het om veiligheid gaat zetten we graag een stapje extra, ook als dat nú nog niet verplicht is.