Ga naar de inhoud

Homologatie omgebouwde voertuigen

Met onze Europese typegoedkeuringen voldoen onze dubbele cabines aan de hoogste veiligheidseisen. Hierdoor kunnen wij je op het gebied van homologatie ondersteunen en voorzien van de juiste Nederlandse of Europese documenten.

GWC

Wie als bedrijf seriematig voertuigen aanpast en ombouwt, kan een erkenning Goedkeuring Wijziging Constructie (EGWC) aanvragen. Met deze erkenning kunnen wij een omgebouwd model eenmalig uitgebreid laten testen. Alle voertuigen die we daarna in serie exact zo ombouwen hoeven dan niet meer getest te worden. Dit scheelt ons en jou tijd, waardoor we de ombouw sneller kunnen opleveren!

Erkenning Goedkeuring Wijziging Constructie

Zo’n erkenning Goedkeuring Wijziging Constructie krijgen we natuurlijk niet zomaar. We hebben eerst moeten aantonen dat onze ombouwen worden geproduceerd volgens de geldende wetgeving. De aanvraag voor EGWC konden we alleen indienen nadat we een informatiegesprek hebben gevoerd met één van de RDW-inspecteurs. Vervolgens moesten we heel wat documenten opsturen.

Na zo’n informatiegesprek konden we een eerste beoordeling aanvragen. We ontvingen vervolgens een audit-plan en na de positieve beoordeling konden we eindelijk de typegoedkeuringen aanvragen. Na de afronding van de eerste beoordeling voerde het RDW een audit uit bij ons in Heteren. Hier ontvingen wij een Verklaring van Overeenstemming. Deze is maximaal drie jaar geldig en moet telkens verlengd worden. Alles om ervoor te zorgen dat de kwaliteit gewaarborgd blijft!

Certificaat van Overeenstemming (CvO)

Bij Blix Automotive bieden we de mogelijkheid om een voertuig zonder Nederlands kenteken alsnog te voorzien van een dubbele cabine. In dergelijke gevallen verstrekken wij meestal een tweede fase Certificaat van Overeenstemming (CvO). Het enige wat je hoeft te doen, is ons een kopie van het eerste fase CvO van het voertuig sturen. Op basis van dit eerste fase CvO stellen wij vervolgens het tweede fase CvO op. Met dit tweede fase CvO kun je vervolgens een kenteken voor het voertuig aanvragen.

Onze procedure zorgt ervoor dat je snel en eenvoudig een dubbele cabine kunt laten monteren in je bedrijfswagen, zelfs voordat het voertuig officieel geregistreerd is. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over het verkrijgen van een tweede fase CvO en het laten installeren van een Blix dubbele cabine in een bestelbus zonder Nederlands kenteken. Wij helpen je graag bij dit proces en beantwoorden waar nodig al je vragen.

WLTP

Voertuigen met een eerste registratie na 1 september 2019 krijgen in de meeste gevallen een WLTP-berekening. Dit is de nieuwste methode voor het vaststellen van het verbruik en de CO² -uitstoot. Door het toegenomen gewicht kan een bedrijfswagen met dubbele cabine hogere CO² -waarden hebben. Deze berekening wordt bij de GWC of tijdens de tweede fase van het Certificaat van Overeenstemming gevoegd.

Wat is WLTP?

WLTP is de afkorting voor Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. Dit is een procedure waarmee alle nieuwe auto’s op de Europese markt worden getest. Men meet de uitlaatgasemissies om te zien of de auto wel voldoet aan de geldende emissienorm. Zo’n meting wordt uitgevoerd bij de typegoedkeuring van een auto.

WLTP is de opvolger van NEDC. Op deze verouderde meetmethode was nogal wat kritiek. Zo zou deze totaal niet representatief zijn voor het werkelijk gebruik van een auto. De kritiek was dat het onmogelijk was om aan de verbruikscijfers te komen bij normaal gebruik. WLTP is gelukkig een stuk realistischer. De test is veel zwaarder dan die van NEDC, dus de CO²-cijfers zijn ook hoger.

Het verschil tussen WLTP en NEDC

Een van de grootste verschillen tussen de meetmethodes WLTP en NEDC is dat die laatste één CO²-uitstoot hanteerde voor een hele autofamilie, ongeacht de vorm van de carrosserie of de toevoeging van extra’s. WLTP kijkt daar wel na. Die heeft van elk model auto alle motor-transmissievarianten getest in zowel de kale versie als degene met de meeste uitbreidingen en toevoegingen. Een hoger gewicht leidt namelijk tot extra rijweerstand en dat moet wel worden meegenomen in de metingen.

De invloed van WLTP op je BPM

Sinds 1 juli 2020 speelt WLTP een belangrijke rol in je BPM. De CO²-waarde die uit deze test komt, dient namelijk als grondslag voor de BPM-bepaling. En deze waarde ligt zoals gezegd, door de zwaardere tests, een stuk hoger dan de waarde volgens het verouderde NEDC. Sowieso ga je voor bepaalde opties, waardoor de auto bijvoorbeeld zwaarder wordt of een andere stroomlijn krijgt, extra BPM betalen.

TÜV

Voor de Duitse markt beschikken wij over verschillende ‘TÜV Gutachten’. Deze Gutachten zijn vergelijkbaar met de Nederlandse ombouwverklaringen van de RDW. En aangezien wij voldoen aan de eisen van het RDW, is het wel zo logisch om ook te voldoen aan de eisen van het Duitse equivalent.

Dat wij over verschillende TÜV Gutachten beschikken is niet alleen handig voor klanten die in Duitsland rondrijden met een omgebouwde bestelbus met dubbele cabine. Ook wanneer je zaken wil doen met Duitse bedrijven, dan voorzien we je graag van de juiste Duitse documenten.

Heb je een vraag over homologatie?
Neem dan contact op met Emile!

  • Snelle service
  • Ondersteunen en ontzorgen
  • Aanleveren juiste documentatie

Emile Lieuwen

Managing director

Configureer nu je dubbele cabine Start de configurator