nl
Voertuigen met een eerste registratie na 1 september 2019 krijgen in de meeste gevallen een WLTP-berekening. Dit is de nieuwste methode voor het vaststellen van het verbruik en de CO² -uitstoot. Door het toegenomen gewicht kan een bedrijfswagen met dubbele cabine hogere CO² -waarden hebben. Deze berekening wordt bij de GWC of tijdens de tweede fase van het Certificaat van Overeenstemming gevoegd.
Wat is WLTP?
WLTP is de afkorting voor Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. Dit is een procedure waarmee alle nieuwe auto’s op de Europese markt worden getest. Men meet de uitlaatgasemissies om te zien of de auto wel voldoet aan de geldende emissienorm. Zo’n meting wordt uitgevoerd bij de typegoedkeuring van een auto.
WLTP is de opvolger van NEDC. Op deze verouderde meetmethode was nogal wat kritiek. Zo zou deze totaal niet representatief zijn voor het werkelijk gebruik van een auto. De kritiek was dat het onmogelijk was om aan de verbruikscijfers te komen bij normaal gebruik. WLTP is gelukkig een stuk realistischer. De test is veel zwaarder dan die van NEDC, dus de CO²-cijfers zijn ook hoger.
Het verschil tussen WLTP en NEDC
Een van de grootste verschillen tussen de meetmethodes WLTP en NEDC is dat die laatste één CO²-uitstoot hanteerde voor een hele autofamilie, ongeacht de vorm van de carrosserie of de toevoeging van extra’s. WLTP kijkt daar wel na. Die heeft van elk model auto alle motor-transmissievarianten getest in zowel de kale versie als degene met de meeste uitbreidingen en toevoegingen. Een hoger gewicht leidt namelijk tot extra rijweerstand en dat moet wel worden meegenomen in de metingen.
De invloed van WLTP op je BPM
Sinds 1 juli 2020 speelt WLTP een belangrijke rol in je BPM. De CO²-waarde die uit deze test komt, dient namelijk als grondslag voor de BPM-bepaling. En deze waarde ligt zoals gezegd, door de zwaardere tests, een stuk hoger dan de waarde volgens het verouderde NEDC. Sowieso ga je voor bepaalde opties, waardoor de auto bijvoorbeeld zwaarder wordt of een andere stroomlijn krijgt, extra BPM betalen.