WLTP

Wat is WLTP?

De WLTP, oftewel “Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure”. De nieuwste methode voor het vaststellen van het verbruik en de CO2-uitstoot voor alle lichte voertuigen. Per 1 september 2019 gaat de WLTP-regeling van kracht voor alle lichte bedrijfsvoertuigen in Europa met een rijklare massa onder 2585 kg. Dit betekent dat alle nieuw verkochte bedrijfswagens vanaf die datum moeten voldoen aan de nieuwe richtlijnen om een kenteken te kunnen verkrijgen. Enkel voor voertuigen die onder de ‘restantvoorraadregeling’ vallen wordt hier tijdelijk een uitzondering op gemaakt.

Deze regeling maakt het mogelijk dat voertuigen zonder WLTP, die voor 1 juni 2019 geproduceerd zijn, nog tot 1 jaar na 1 september 2019 geregistreerd kunnen worden. Daartegenover staat dat alle voertuigen, zonder WLTP, die na 1 juni dit jaar geproduceerd zijn voor 1 september geregistreerd moeten worden.

De verschillen tussen WLTP en zijn voorganger NEDC

WLTP meet waarheidsgetrouwer dan de NEDC. De resultaten komen echter nooit helemaal overeen met de realiteit, omdat er veel factoren van invloed zijn. U kunt bijvoorbeeld denken aan rijgedrag, het type wegdek en weers- en verkeersomstandigheden. In het kort zijn er 3 belangrijke verschillen waarop de WLTP anders meet:

De laboratoriumtesten van WLTP hebben vernieuwde, realistischere criteria, zoals een snelheid tot 131 km/h en variabel schakelen.

Nieuwe auto’s moeten naast de laboratoriumtest een test op de openbare weg ondergaan. Hierbij analyseert een mobiel meetstation of de uitlaatgassen binnen de grenswaarden vallen.

De CO2-uitstoot wordt voor iedere auto individueel bepaald. Extra opties hebben namelijk ook invloed op de uitstoot. Zo kan het zijn dat een bedrijfswagen met een dubbele cabine een hogere CO2-waarde heeft in verband met het toegenomen gewicht.

De voordelen van WLTP

Een eerlijke en transparante inschatting. Het doel van de WLTP is om een nauwkeuriger beeld te geven van het brandstofverbruik en de emissies zodat de eindgebruiker de prestaties van het voertuig beter kan inschatten. Deze transparantie is gewenst omdat veel fabrikanten bezig zijn hun CO2 uitstoot terug te brengen in het kader van MVO. De CO2-uitstootwaarde zal dus in de toekomst een grotere rol gaan spelen in de aanschaf van een auto of bedrijfswagen. De regeling vormt daarmee een antwoord op de vraag vanuit de markt en dus heeft het voor de branche op termijn zeker voordelen.

Net als voor de WLTP kunt u nog steeds een keuze maken tussen de GWC methode of de COC methode. Beide methoden hebben zo hun voor- en nadelen. Zo heeft de GWC methode, waarbij de registratie voor de ombouw plaatsvindt, als voordeel dat de waarde van de ombouw niet meegerekend wordt in de bijtelling. Gunstig dus voor de eindgebruiker van het voertuig. Toch is dit natuurlijk alleen een voordeel wanneer hij/zij het bedrijfsvoertuig ook privé gaat gebruiken. De COC methode brengt u dan weer het grote voordeel dat de registratie na ombouw plaatsvindt. Hierdoor zit er geen (onnodige) tijd tussen de registratie van het voertuig en de uitlevering en dus hoeft de tussentijdse periode niet gefinancierd te worden. Een belangrijk voordeel voor een bedrijfswagendealer dus.

wltp